Poznaliśmy zwycięzców Gelato Festival 2018 w Warszawie

Sześciu mistrzów lodziarstwa, spośród startujących w tegorocznym konkursie Gelato Festival zakwalifikowało się do następnego etapu, rozpoczętego w tym roku Gelato Festival World Masters, którego finał w 2021 roku. Cała 6 naszych mistrzów gelato, wyłonionych w konkursach: “Gelato Festival Challenge Primulator” w kwietniu i “Gelato Festival Warszawa” w czerwcu, będzie reprezentowała Polskę podczas konkursu “International Day” w 2020, we Włoszech.

IMG_3876

Przez dwa upalne dni weekendu Warszawa gościła Gelato Festival Europa 2018, a Warszawiacy mogli chłodzić się, próbując wyśmienitych lodów włoskich/gelato, specjalnie na tę okoliczność przygotowanych przez najlepszych lodziarzy, uczestniczących w konkursie oraz przez włoskich fachowców z Carpigiani Gelato University.

Przez 2 dni, podczas wydarzenia odwiedziło nas ponad 3000 smakoszy lodów, którzy przez dwa dni zjedli ich ponad 2 tony i mogli zagłosować na ulubiony smak.  Lody były na świeżo przygotowywane, w cieżarówce “Buontalenti” truck, największej na świecie mobilnej fabryce lodów, przez mistrzów wybranych z grupy najlepszych polskich kreatorów i producentów “gelato”.

W ramach dwóch konkursów wyłoniono finałową 6 twórców lodów.

Podczas kolejnego etapu konkursu Gelato Festival World Masters w 2020 we Włoszech Polskę będą reprezentować:

  • Paweł Bodziacki i Paweł Petrykowski – smak: Paolo Fruits Chocolate  – Gdańsk
  • Mateusz Olszewski – smak: Kremówka – Ząbki
  • Peter Bertoti – smak: Czarna porzeczka – Pruszków
  • Piotr i Adam Lubocki – smak: Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką – Szczecin
  • Szymon Musialski – smak: Biała czekolada z granatem i pistacjami – Ostrów Wielkopolski
  •  Tomasz Szypuła – smak: Cud miód orzeszki – Baborów

W ramach konkursu Gelato Festival przyznaje, nagrody dla najlepszych producentów lodów, w kilku kategoriach.

Nagrodę Gelato to Go za największą sprzedaż lodów na wynos zdobyła Paulina Salamończyk z Gliwic, oferująca smak “Twarożek kokosowy z salsą morelową”.

W konkursie Tonda Challenge organizowanym przez firmę IFI (konkurs polega na przygotowaniu przez lodziarza porcji najbliższej 60 gramom) złotą szpatułkę otrzymał Mateusz Olszewski z Lodziarni PALERMO, z Ząbek, prezentujący smak “Kremówka”.

Zwycięzcą European Gelato Festival 2018 w Warszawie został smak “Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką” stworzony przez mistrzów Piotra i Adama Lubockich, z cukierni Artisan, w Szczecinie.

Innowacyjny, wytrawny smak przypadł do gustu zarówno jury jak i odwiedzającym. Intrygujący smak chlebowca został ostro przełamany gorzko-kwaśną jagodą. Co ciekawe lody są wykonywane bez udziału mleka i jaj, tylko na składnikach roślinnych. Odkryliśmy więc lody wegańskie o unikatowym smaku.

Zwycięzca otrzymał złoty medal, zaprojektowany przez znanego artystę z Florencji – Paolo Penco.

Smaki prezentowanych lodów były oceniane przez profesjonalne jury w kategoriach: prezentacja i historia powstawania, smak i konsystencja. Głosy jurorów stanowiły 50%. Drugie 50% to głosy wszystkich gości, odwiedzających festiwal, smakujących lody i wybierających swój ulubiony.

W głosowaniu Jury na pierwszym miejscu znalazł się smak “Cud miód orzeszki” Tomasza Szypuły z Braborowa, a w oczach, a raczej “smakach” odwiedzających Warszawiaków zwyciężyła “Czarna porzeczka” Petera Bertoti.

15

Już dzisiaj zapraszamy na kolejną edycję Gelato Festival w Warszawie za rok!

A już teraz, prosto z polskiego przystanku Gelato Festival 2018 – którego partnerami strategicznymi są Carpigiani i Sigep – włoska grupa branży wystawienniczej – wyruszy do Londynu (23-24 czerwca, Convent Garden) a następnie do outletu McArthurGlen w Parndorf  pod Wiedniem (6-7 lipca). Podróż europejska festivalu znajdzie swój finał na “All Stars” we Florencji (14-16 września), gdzie odbędzie się wielki konkurs zwycięskich, mistrzów gelato od roku 2011. Polskę będzie reprezentował Giacomo Canteri – Lodziarnia LIMONI, zwycięzca ubiegłorocznego Gelato Festival w Warszawie i zdobywca drugiego miejsca w konkursie europejskim, w poprzednim roku.

Następnie Gelato Festival wyruszy przez ocean do USA, gdzie będzie miał 8 przystanków na wschodnim i zachodnim wybrzeżu.

Gelato Festival 2018 w Warszawie mógł odbyć się dzięki partnerom strategicznym: Carpigiani, Sigep oraz sponsorom: ifi (lider rynku w produkcji profesjonalnych chłodziarek, zamrażarek, pojemników chłodzących do lodów), Mec3 (lider rynku produkujący składniki do lodów rzemieślniczych/gelato) w Polsce złoty sponsor z marką Cookies The Original® , Cartoprint, Hiber, Weker, Zucchero & Co.

GelatoFestivalWarsaw980x140Patronat medialny objęły: międzynarodowo – Punto IT and TuttoGelato, a w Polsce: Radio ESKA, dziennik SuperExpress, portal – Czas Dzieci.

Europejski edycje Gelato Festival w wybranych miastach kontynentu (w tym od 2 lat Warszawa) stanowią kolejne etapy selekcji do wielkiego finału Gelato Festival World Masters 2021.

W konkursie finałowym weźmie udział 36 najlepszych na świecie mistrzów gelato, wybranych w setkach konkursów trwających przez 4 lata na 5 kontynentach. Jury profesjonalne oraz smakosze lodów będą oceniać proponowane smaki, aby w finale został wyłoniony najbardziej unikatowy i lubiany smak oraz światowy mistrz gelato.

Dodaj komentarz