„KAPITAN” w kinach od 22 marca 2019

„Robert Schwentke po trzynastu latach odwraca się od Hollywood i kręci… najlepszy film w karierze.” – Filmkritik

ebc662c8-ed45-4e12-adae-d1c

Szeroko nagradzany dramat wojenny „Kapitan” w reżyserii i według scenariusza Roberta Schwentke, hollywoodzkiego reżysera niemieckiego pochodzenia („RED”, „R.I.P.D. – Agenci z zaświatów”, „Zbuntowana”, „Wierna”, „Plan lotu”), który specjalnie na potrzeby swojego wymarzonego projektu powrócił w rodzime strony, już 22 marca 2019 r. w kinach w całej Polsce.

Film jest polską koprodukcją, do której część zdjęć była kręcona na Dolnym Śląsku.

Jednym z atutów filmu jest montaż Michała Czarneckiego („Amok”, „Karbala”, „Czas honoru”), nominowanego za swą pracę do Niemieckich Nagród Filmowych.

03cc3054-02a9-4e7d-a4ed-679

Film opowiada prawdziwą historię młodego niemieckiego żołnierza – Williego Herolda, który w ostatnich chwilach II wojny światowej rozpaczliwie walczy o przetrwanie. Ratunek przychodzi, kiedy bohater przypadkowo znajduje mundur nazistowskiego kapitana.

Podszywając się pod oficera, mężczyzna szybko przybiera potworną tożsamość oprawców…

NAGRODY I FESTIWALE

2019 – Nagrody CinEuphoria – nagrody: najlepszy film, najlepszy aktor, najlepszy aktor drugoplanowy, najlepszy montaż
2018 – Europejskie Nagrody Filmowe – nagroda za najlepszy dźwięk
2018 – Niemieckie Nagrody Filmowe – najlepszy dźwięk (nagroda), najlepszy film, aktor, montaż, muzyka (nominacje)
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bari – najlepszy reżyser, najlepszy aktor
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w San Sebastian – nagroda Jury za najlepsze zdjęcia
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wilnie – najlepszy film, nagroda FIPRESCI
2017 – Europejski Festiwal Filmowy Les Arcs European – Nagroda Młodego Jury, Nagroda Publiczności, Nagroda Prasy – wyróżnienie
2b8dd94a-0566-4047-8b01-d132018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Rotterdamie
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Groningen
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hongkongu
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Seattle
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Odessie
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Istambule
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Montrealu
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Limie
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy na Dominikanie
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Ankarze
2018 –Żydowski Festiwal Filmowy z Zagrzebiu

BIOGRAM REŻYSERA

Robert Schwentke– urodził się w 1968 roku w Stuttgarcie. W 1992 r. ukończył studia na Columbia College Hollywood. Pierwszy raz stanął za kamerą rok później, realizując według własnego skryptu krótkometrażówkę „Heaven!” rozgrywającą się na kalifornijskiej pustyni. Następnie zaczął pisać scenariusze do popularnego niemieckiego serialu kryminalnego „Tatort” (1998-2001). Jeszcze w Niemczech zrealizował thriller „Tatuaż” i komedię „Złodzieje męskości”, a zaraz potem trafił do Hollywood na plan thrillera „Plan lotu” z Jodie Foster. Później nakręcił jeszcze m.in. pilota serialu „Magia kłamstwa” z Timem Rothem i adaptację bestsellerowego romansu Audrey Niffenegger „Zaklęci w czasie” z Erikiem Baną i Rachel McAdams. Na planie kolejnej ekranizacji, tym razem komediowo-kryminalnego komiksu „RED”, zebrał niespotykaną plejadę gwiazd, wśród których znaleźli się m.in. Bruce Willis, Morgan Freeman, Helen Mirren i John Malkovich. Potem znów sięgnął po powieść graficzną, przenosząc na ekran policyjną historię SF „R.I.P.D.” i zapraszając przed kamerę Ryana Reynoldsa i Jeffa Bridgesa. Następnie przejął stery młodzieżowej serii „Niezgodna”, reżyserując jej dwa sequele: „Zbuntowaną” i „Wierną”. „Kapitan” jest jego pierwszym niemieckim i zarazem pierwszym kameralnym filmem od 13 lat. I według wielu krytyków – najlepszym w dotychczasowej karierze.

Filmografia:
2017 Kapitan / Der Hauptmann
2016 Wierna /Allegiant
2015 Zbuntowana / Insurgent
2013 R.I.P.D. – Agenci z zaświatów
2010 RED
2009 Zaklęci w czasie / The Time Traveler’s Wife
2009 Magia kłamstwa / Lie to Me(tv)
2005 Plan lotu / Flightplan
2003 Złodzieje męskości / Eierdiebe
2002 Tatuaż / Tattoo
1993 Heaven! (kr.m.)

fot. materiały prasowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s