„Królowa Kaszy Jaglanej” w ponownym natarciu! Iwona Zasuwa, propagatorka zdrowego żywienia i autorka popularnego bloga smakoterapia.pl, oddaje w ręce czytelników kontynuację swojej bestsellerowej, debiutanckiej książki „Smakoterapia”. Sekrety kuchni roślinnej, pełnej kolorów, zapachów i smaków. Na wytrawnie i na słodko. A wszystko to bez glutenu, nabiału i cukru. Można? A jakże! I to w smakowitym i apetycznym stylu!
Powiadają, że jedni ludzie żyją po to aby jeść a inni jedzą po to żeby żyć. W dodatku pokutuje takie przekonanie, że wszystko to co jest niezdrowe jest bardzo smaczne a to co zdrowe – nijakie i nieatrakcyjne. Zatem – na szali stawiamy przyjemność ze smakowania a w kontrze – rozsądek i zdrowie. Z takim podziałem nigdy nie potrafiła się pogodzić autorka Smakoterapii, nawet wówczas, kiedy wiadomość o nietolerancji i alergii pokarmowej synka skłoniła ją do restrykcyjnych zmian w domowym menu. Aby nie pozbawiać własnego podnebienia przyjemności smakowania a jednocześnie jeść tak by pożywienies służyło zdrowiu, autorka przeszła długą drogę praktykując we własnej kuchni. Cel – jeść zdrowo, pysznie i apetycznie! Mimo, że przygoda Iwony z kuchnią roślinną zaczęła się dawno temu a zdrowe odżywianie pasjonowało ją od zawsze, to właśnie wyzwania zdrowotne dziecka skłoniły ją do obudzenia w sobie pokładów kreatywności i podjęcia się kulinarnych eksperymentów w kuchni. Restrykcyjna dieta, narzucona dziecku przez lekarzy, zmusiła całą rodzinę do całkowitego zmodyfikowania jadłospisu i podporządkowania go ograniczeniom dietetycznym. Pytanie tylko, jak zachęcić młodego człowieka do zdrowych potraw i przekąsek? Tak zaczęła się przygoda z terapią smakiem, z kuchnią bez glutenu, nabiału i cukru.
Na słodko i na wytrawnie
Chociaż Iwona ze wszystkich słodkości na całym świecie najbardziej ukochała sobie oliwki i kiszone ogórki, w wyczarowywaniu zdrowych słodkości doszła już niemal do perfekcji. Smakoterapia 2 to podzielona koncepcyjnie na dwa warianty książka, w której znajdziemy propozycje dla łasuchów, jak i amatorów wytrawnych smakołyków. Oczom czytelnika ukazują się więc przepisy Iwony na słodkie co nieco: kremy, pralinki, batonki, drożdżówki, ciasta i ciasteczka okraszone zdjęciami prosto ze stołu autorki.
W tym rozdziale znajdziesz przepisy na słodkości. Będą to naturalne słodkie przekąski, takie jak praliny z fasoli adzuki (megapyszne!), sezamki, domowe czekoladki, chałwa czy miska czekolady z… gryki! Będą również smakołyki na co dzień, drożdżówki, które w domu jadamy raz w roku, czy ciasteczka i ciasta, po które sięgamy raz na kilka miesięcy. I pomyśleć, że kiedyś nie wyobrażaliśmy sobie tygodnia bez słodyczy! [Iwona Zasuwa]
Druga część książki poświęcona jest już wytrawnym daniom i przekąskom w sam raz na śniadanie, obiad czy kolację. Mamy więc tu przepis na wegańską fetę, kolorowe roślinne pasty, sałatki, pasztety, zupy, placki, kluski, makarony i dania jednogarnkowe.
Moja kuchnia na co dzień musi być prosta. Nie, nie chodzi o to, że nie mam czasu na gotowanie (choć nie mam go, fakt). Od kiedy jestem dla siebie ważna, od kiedy ważne są moje potrzeby – uczę się stawiać na pierwszym miejscu moje zdrowie. Od kiedy jem świadomie, nie potrzebuję już czarów na talerzu. Potrzebuję naprawdę zdrowej, dobrej żywności, pełnych słońca warzyw, owoców, sezonowych dóbr i prostych dań. Czystych, bez udziwnień. Najchętniej takich, które prawie robią się same, z niewielu produktów, za to z mocą ziół. Mimo wszystko od święta zamykam się w kuchni i bawię komponowaniem również potraw również nieco udziwnionych. W końcu wszystko jest dla ludzi! [Iwona Zasuwa]
„Wpadłam do Pani przypadkiem, ale pozwolę sobie zostać na zawsze”. [czytelniczka]
Smakoterapia 2 to kontynuacja apetycznej podróży po sekretach kuchni roślinnej, bogatej w smaki, zapachy i kolory. Kompletny, napisany z pasją przewodnik kulinarny z całą masą wyśmienitych i przede wszystkim prostych przepisów. Ponad 60 zdrowych słodkości i niemal tyle samo wytrawnych dań na każdą okazję. A na „deser” – kilka złotych rad i ulubionych, kulinarnych tricków Iwony. Całość podana ze smakiem i całą feerią barw na talerzu. Smakoterapia 2 to doskonała propozycja zarówno dla wszystkich zwolenników, jak i oponentów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Iwona swoją drugą książką udowadnia, że obiad nie musi się wcale składać z kotleta, ziemniaków i surówki, a niedzielne ciasto – z mąki pszennej, kostki masła, jaj i dwóch lub (o zgrozo!) trzech szklanek cukru. Wystarczy odrobina kreatywności. A jeśli tej akurat brak – na ratunek przychodzi Smakoterapia 2! To książka-inspiracja, z której dowiesz się, jak jeść smacznie, ale i zdrowo, wykorzystując w kuchni sezonowe owoce i warzywa, bogate w substancje odżywcze kasze i ziarna oraz zamienniki cukru. Ważne również, by wybierać nieprzetworzone, wysokiej jakości produkty, rezygnując raz na zawsze z tzw. „gotowców”. Jedzenie bowiem może sprawiać przyjemność, ale może także wspierać procesy zdrowienia. Sęk w tym, by mądrze i świadomie wybierać to, co nam służy.
***
O autorce:
Iwona Zasuwa – z zawodu muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym chórzystek i wokalistek sesyjnych. Od 21 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Jej równorzędną pasją jest gotowanie. Mama małego alergika, autorka bloga smakoterapia.pl oraz prowadząca dwóch edycji programów „Ugotuj mi, Mamo” na antenie Kuchni+. Edukatorka żywieniowa, twórczyni warsztatów kulinarnych dla dorosłych „Żyj i jedz zdrowo” oraz Akademii Smakoterapii dla Dzieci. Społeczniczka i zwolenniczka proekologicznego trybu życia, współzałożycielka warszawskiej kooperatywy Smakoterapia, skupiającej odbiorców i producentów zdrowej żywności. Zafascynowana leczeniem za pomocą żywienia naturalnego. Przez internautów nazywana „Królową Kaszy Jaglanej”. Autorka bestsellerowej książki „Smakoterapia”.
Dane wydawnicze:
Autor: Iwona Zasuwa, tytuł: „Smakoterapia 2”, Edipresse Książki, ISBN 9788381176347, cena: 49,90 pln, oprawa: miękka ze skrzydełkami , format: 165 x 240, liczba stron: 320, data premiery: 19 września 2018 r.
O Edipresse Książki:
Edipresse Książki wchodzi w skład grupy medialnej Edipresse Polska. Wydawnictwo książkowe jest jednym z liderów na rynku literatury popularnej. Oferta Edipresse Książki to światowej sławy autorzy bestsellerów – Nora Roberts, Stephenie Meyer oraz Erica Spindler, jak i pisarki, których książki stale goszczą na liście bestsellerów “New York Timesa” czy “USA Today” – Audrey Carlan, Mia Sheridan, Meredith Wild, Samantha Young, J. Daniels czy L.J. Shen.
Siła wydawnictwa to również rodzime gwiazdy. Wśród nich zarówno twórczynie cenionych przez polskie czytelniczki powieści obyczajowych- Krystyna Mirek, Natasza Socha, Roma J. Fiszer, Katarzyna Bulicz- Kasprzyk, Anna Sakowicz, Nina Majewska-Brown jak i autorzy bijących rekordy popularności poradników i książek podróżniczych- Beata Pawlikowska, Ewa Chodakowska, Marcin Kydryński, Dorota Wellman, Magda Gessler, Iwona Zasuwa czy Dagmara Skalska.
Współpracujący z Edipresse Książki autorzy to wreszcie gwiazdy i osobistości ze świata popkultury, polityki czy sportu. Wymieńmy chociażby Roberta Biedronia, Andrzeja Krzywego, Macieja Zienia, Marikę, Piotra Gąsowskiego, Annę Jurksztowicz, Marię Pakulnis, Ryszarda Kalisza czy liderów zespołu KOMBII. Dopełnienie oferty książkowej stanowią produkty art&pap, głównie kalendarze. Liderem tej kategorii jest nieustannie od lat kalendarz Rok Pozytywnego Myślenia Beaty Pawlikowskiej.
Książki cechuje wysoka i nowatorska jakość edytorska. O rynkowej pozycji firmy decydują dobrze dobrana oferta, sprawna dystrybucja i skuteczna promocja książek oraz potencjał związanych z marką Edipresse magazynów i portali internetowych.
www.facebook.com/edipresseksiazki
www.instagram.com/edipresseksiazki
Fundacja Przyjaciółka powstała w 2000 roku. Pomaga przede wszystkim dzieciom wychowującym się poza naturalną rodziną, promuje rodzicielstwo zastępcze, a także wspiera podopiecznych świetlic środowiskowych oraz leczenie i rehabilitację dzieci chorych i niepełnosprawnych. Przez 15 lat Fundacja pomogła ponad 17 tysiącom dzieci. Ta pomoc jest często długofalowa, objęła dofinansowaniem leczenie i rehabilitację ponad 750 dzieci, niektóre z nich są w programie ponad 10 lat. Fundacja Przyjaciółka przyznaje również stypendia na działania edukacyjne i rozwojowe dla dzieci z domów dziecka i rodzin zastępczych. Jest również członkiem Koalicji na Rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej i Forum Darczyńców w Polsce. Fundacja Przyjaciółka to przede wszystkim ludzie którym pomagamy, ale bez pomocy innych możemy niewiele. Dlatego każdy może pomagać z nami! Co możesz zrobić:
- namówić swoją firmę do współpracy z nami,
- przekazać nam 1% swojego podatku wpisując do zeznania podatkowego naszą nazwę i numer KRS 0000074781,
- pomóc nam finansowo przekazując darowiznę na konto w mBank, PL72 1140 1010 0000 5494 1000 1001.
fot. materiały prasowe