Nietypowy i zaskakujący dramat izraelskiej rodziny w obliczu śmierci syna

„FOKSTROT”, zdobywca wielu nagród na światowych festiwalach, w tym Srebrnego Lwa na 74. MFF w Wenecji oraz izraelski kandydat do Oscara, który znalazł się na tzw. shortliście w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny, to nietypowa i zaskakująca koprodukcja niemiecko-francusko-izraelska według scenariusza reżysera z polskim paszportem Samuela Maoza o dramacie izraelskiej rodziny w obliczu śmierci syna… W kinach od 7 września 2018 r.

ef0f1f35-edca-44c0-9d4a-84d

Pewnego dnia zwyczajne izraelskie małżeństwo, Michael i Daphna Feldmannowie zostają zdruzgotani niespodziewaną wiadomością. U progu ich domu pojawiają się żandarmi i informują o śmierci ich syna Jonathana podczas służby na niemal opustoszałym posterunku wojskowym.

Z biegiem czasu Michael staje się coraz bardziej sfrustrowany niekończącymi się wizytami całej armii krewnych i biurokratów składających nieszczere kondolencje.

de51c0c8-6d14-41b5-83c4-f1e

Podczas gdy jego żona przeżywa żałobę w ciszy i spokoju, Michael wpada w spiralę gniewu, który przybiera coraz bardziej absurdalne rozmiary – analogicznie do surrealistycznych doświadczeń wojennych jego syna…

W głównej roli występuje znakomity aktor izraelski Lior Aszkenazi, gwiazda doskonale znanej również w Polsce czarnej komedii „Duże złe wilki”, jednego z ulubionych filmów Quentina Tarantino.

Nagrody i festiwale

2018 – OSCARY 2018 – Najlepszy Film Nieanglojęzyczny (shortlista)
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Luksemburgu – Grand Prix
2018 – 24. Festiwal Filmowy WIOSNA FILMÓW
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji – 3 nagrody: Srebrny Lew – nagroda Jury, Arca CinemaGiovani Award, SIGNIS Award
2017 – 8 Nagród Izraelskiej Akademii Filmowej – najlepszy film, reżyser, aktor – Lior Aszkenazi, zdjęcia, montaż, scenografia, muzyka, dźwięk
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Atenach – najlepszy reżyser (nagroda główna)
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy Camerimage w Bydgoszczy
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Telluride
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hajfie
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie
2017 – Israeli Cinema Day
2017 – Nagrody Akademii Filmowej Azji i Pacyfiku – konkurs główny

d76f6532-3156-41d3-af3a-75a

Sylwetka reżysera

Samuel Maoz– urodził się w 1962 roku w Tel Awiwie. W wieku 13 lat otrzymał kamerę 8mm oraz rolkę filmu. Szybko zapragnął odtworzyć scenę strzelaniny obejrzanej w westernie. Ustawił kamerę na torach, ale nie nacieszył się długo planowanym ujęciem – przejeżdżający pociąg rozbił urządzenie w drobny mak. Jednak już jako osiemnastolatek Samuel miał na koncie tuziny amatorskich filmów. Wkrótce potem trafił do armii, gdzie został członkiem załogi czołgu. Trenował strzelectwo, mierząc do baków z paliwem, które eksplodowały niczym fajerwerki w lunaparku. Dopiero gdy wybuchła wojna w czerwcu 1982 roku, prawdziwie odczuł horror bycia strzelcem wyborowym. W 1987 roku ukończył studia kinematograficzne, ale zajęło mu 20 lat, zanim nakręcił swój pierwszy pełnometrażowy film fabularny, „Liban” (2009). W całym swoim życiu Maoz nosił garnitur jedynie trzy razy: na swej bar micwie, kiedy odbierał Złotego Lwa w Wenecji za „Liban” oraz osiem lat później – gdy zgarniał kolejnego weneckiego Lwa, tym razem Srebrnego, za „Fokstrot”.

Filmografia:
2017 Fokstrot / Foxtrot
2013 Venice 70: Future Reloaded (dok.)
2013 Manybuy (kr.m.)
2009 Liban / Lebanon
2000 Total Eclipse (dok.)

fot. materiały prasowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s