Namiętność, zbrodnia oraz miasto pełne tajemnic…

Namiętność, zbrodnia oraz miasto pełne tajemnic… Mroczny thriller Ferzana Özpetka w kinach od 3 sierpnia 2018 r.  

22fe5da79c3b

W słonecznym Neapolu lekarka patolożka Adriana bierze udział w okultystycznej ceremonii, podczas której poznaje fascynującego Andreę. Oboje spędzają upojną noc w mieszkaniu kobiety.

Rankiem Andrea prosi Adrianę o ponowne spotkanie popołudniu, jednak nie pojawia się na nim w wyznaczonym miejscu i godzinie. Następnego dnia, ku swojemu przerażeniu, Adriana odkrywa, że zamordowany młody człowiek, którego sekcję zwłok ma przeprowadzić, to nie kto inny jak Andrea.

Dodatkowo Adriana dowiaduje się od inspektorów policji, że Andrea posiadał jej nagie zdjęcia. Wkrótce potem patolożka postanawia na własną rękę zbadać okoliczności tajemniczej i brutalnej śmierci Andrei.

Wtedy też w mieście pojawia się człowiek, który wygląda dokładnie tak samo, jak jej zmarły przyjaciel…

Najnowszy film Ferzana Özpetka to mroczny thriller o niekontrolowanym pożądaniu i brutalnej zbrodni. Główne role w filmie zagrali Giovanna Mezzogiorno („Miłość w czasach zarazy”, „Okna”, „Zwycięzca”) oraz Alessandro Borghi, gwiazda głośnego serialu kryminalnego „Suburra” oraz psychologicznego dramatu „The Place”.

Ten wielokrotnie nagradzany włoski reżyser tureckiego pochodzenia, jest znany polskiej publiczności m.in. z takich filmów jak „Mine vaganti. O miłości i makaronach”, „Zapnijcie pasy” z Kasią Smutniak, „Okna”, „On, ona i on” czy „Noc w haremie”.

Można już zobaczyć polski zwiastun filmu:

Dystrybutorem filmu jest AURORA FILMS

***
Sylwetka reżysera:

Ferzan Özpetek – urodził się 3 lutego 1959 roku w Stambule. W 1976 roku przeprowadził się do Rzymu, gdzie studiował historię sztuki i aktorstwo na Uniwersytecie La Sapienza, a także historię sztuki i kostiumologię na Navona Academy. Przygodę z branżą filmową rozpoczął od asystowania Massimo Troisi’emu na planie komedii „Scusate il ritardo”. W 1997 zadebiutował włosko-hiszpańsko-turecką koprodukcją „Hamam – łaźnia turecka”, która miała swoją premierę podczas 50. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Cannes. Film trafił do dystrybucji w ponad 20 krajach i z miejsca zapewnił reżyserowi rozpoznawalność. W 1999 roku twórca wrócił do Cannes z cenionym filmem „Noc w haremie”, zaś cztery lata później zyskał zaprezentował jeszcze lepiej przyjęte „Okna”, wyróżnione m.in. pięcioma statuetkami David di Donatello, Kryształowym Globusem w Karlowych Warach i nominacją do Europejskiej Nagrody Filmowej. Swoją pozycję Özpetek ugruntował kolejnymi udanymi obrazami, jak „Święte serce” (2005) czy „Saturno contro. Pod dobrą gwiazdą” (2007). W roku 2007 zasiadł także w Jury. 64 Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Wenecji. Rok później po raz pierwszy nakręcił film nie według własnego scenariusza, lecz adaptując powieść Melanii Gaii Mazzucco „Un giorno perfetto”. Otrzymał za niego nominację do weneckich Złotych Lwów. Z kolei sukces nie tylko artystyczny, ale i kasowy zapewniła mu komedia „Mine vaganti. O miłości i makaronach” (2010), prezentowana poza konkursem podczas 70. edycji Berlinale i wyróżniona Nagrodą Jury na Tribeca Film Festival.

814009170d63Filmografia:
2017 Neapol spowity tajemnicą / Napoli velata
2017 Istanbul Kirmizisi
2014 Zapnijcie pasy / Allacciate le cinture
2012 Magnifica presenza
2010 Mine vaganti. O miłości i makaronach
2009 L’Aquila 2009 – Cinque registi tra le macerie (dok. kr.m.)
2008 Un giorno perfetto
2007 Saturno contro. Pod dobrą gwiazdą
2005 Święte serce / Cuore sacro
2003 Okna / La finestra di fronte
2001 On, ona i on / Le fate ignoranti
1999 Noc w Haremie / Harem Suare
1997 Hamam – łaźnia turecka

fot. materiały prasowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s