Czy gotowanie wpływa na relacje?

Wiosna i lato to raj dla miłośników gotowania. Dostęp do świeżych warzyw i owoców, ale przede wszystkim możliwość spożywania posiłków na świeżym powietrzu, to prawdziwy raj dla miłośników kulinarnych celebracji. Czy gotowanie może być elementem budowania relacji międzyludzkich? Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie marki wina Panul, aż 80% Polaków uważa, że wspólne gotowanie zacieśnia więzi. Czy to oznacza, że kuchnia jest faktycznie centrum życia towarzyskiego w Polsce..?

11546057_shutterstock_71838

Uwielbiamy biesiadować. Grillowanie stało się symbolem wiosenno – letniej rozrywki narodowej. Już wkrótce media społecznościowe czeka prawdziwy wysyp zdjęć z przydomowych ogródków, tarasów i działek, na których grupa zadowolonych ludzi oddaje się kulinarnym rozkoszom. Czy jednak fakt, że zasiadają przy wspólnym stole zawsze oznacza, że jest to efekt „wspólnego gotowania”? Okazuje się, że niekoniecznie.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję ARC Rynek i Opinia, na zlecenie marki Panul, ponad 60% Polaków nie byłoby zachwyconych zaproszeniem do zaangażowania się we wspólne gotowanie podczas wizyty u znajomych czy rodziny. Jedynie 9% badanych z przyjemnością wesprze gospodarzy w kuchni. Wygląda na to, że dużą przyjemność sprawia nam celebracja posiłków w większym gronie, ale samo ich przygotowanie wolimy traktować jako wstęp do spotkania, a nie jego istotę. Prawie 40% respondentów nigdy nie spotkała się w większym gronie, aby wspólnie przygotować posiłek, a jedynie 12% badanych przyznaje, że robi to często. Jak wynika z badań, największy opór przed towarzyskimi spotkaniami w kuchni mają osoby powyżej 56 roku życia.

Kiedy udajemy się z wizytą, oczekujemy, że zostaniemy ugoszczeni przez gospodarzy. Trochę inaczej wygląda kwestia codziennych zwyczajów związanych z przygotowywaniem posiłków w domu. 45% Polaków deklaruje, że obowiązki związane z gotowaniem dzielone są z domownikami i w kuchni zazwyczaj panuje atmosfera współpracy. Jednocześnie, 42% badanych zazwyczaj przygotowuje jedzenie samodzielnie. Co ciekawe, tylko 36% kobiet twierdzi, że w kuchni może liczyć na domowników, a prawie 60%, że w tej kwestii zdane są na siebie. Natomiast zaledwie 25% mężczyzn deklaruje samodzielność w temacie gotowania, a aż 55% może liczyć na towarzystwo w kuchni.

„Wiemy, że wspólne gotowanie to wspaniały sposób na budowanie relacji. Jednak gościnność nadal postrzegamy w dosyć tradycyjny sposób. Wspólne przygotowywanie posiłków póki co pozostaje domeną w kuchni domowej. ” – podsumowuje Patrycja Sikorska, Menedżer PR i marketingu strategicznego firmy TiM, dystrybutora win Panul.

*badanie zlecone przez markę Panul, przeprowadzone na przełomie listopada i grudnia 2017 roku na próbie reprezentatywnej 1000 osób przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia

***
Wino Panul

Na wąskim pasku na zachodnim wybrzeżu kontynentu, usytuowane są niezwykle różnorodne pod względem ukształtowania terenu, klimatu i gleby obszary uprawy. Z tego powodu Chile określane jest „rajem winiarzy”. PANUL to znakomite wino pochodzące z serca Doliny Colchagua w Chile. Jego nazwa w rdzennym języku chilijskim oznacza uścisk lub objęcie. Panul to specjalny rodzaj więzi pomiędzy ludźmi i wzgórzami otaczającymi winnice rodzące winorośl. Wina z tej magicznej krainy to znakomite uzupełnienie najważniejszych chwil spędzonych z rodziną i przyjaciółmi.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s