Pieczywo świeże czy mrożone – poznaj różnice nim wybierzesz!

Zdrowy styl życia stał się obecnie tematem numerem jeden. Ludzie coraz bardziej zwracają uwagę na to co jedzą. Dbają, aby kupowane przez nich produkty były zdrowe i dostarczały jak najwięcej składników odżywczych. Co więcej, coraz modniejsze staje się jedzenie naturalnej, nieprzetworzonej żywności bez konserwantów. Czy w XXI wieku możliwe jest znalezienie naturalnych produktów? Czy pieczywo wypiekane w sklepach jest na pewno zdrowe i świeże?

Grochola-Prawdziwy-Chleb-(2

Wokół chleba narosło wiele mitów – że jest tuczący, niezdrowy, a także pełen konserwantów. Współcześnie coraz więcej sklepów prześciga się w oferowaniu „naturalnego, jeszcze świeżego pieczywa prosto z pieca”, okraszając je zdjęciami rumianych bułeczek i chlebów. Dietetycy i lekarze obalili już informacje na temat rzekomych złych wpływów chleba na figurę oraz zdrowie. A co ze świeżością i jakością pieczywa oferowanego przez popularne dyskonty?

NA PEWNO ŚWIEŻE?

W wielu dyskontach w Polsce został wprowadzony wypiek chleba na miejscu. Na półkach mnożą się etykiety reklamujące świeżość oferowanego pieczywa, a w piecach rumienią się bułeczki i inne wyroby. Wygląda smakowicie? I niestety często tylko wygląda, bo zdarza się, że jest to mrożona masa, która leży tygodniami w magazynie, a następnie jest rozmrażana i pieczona. Co więcej, takie pieczywo może zawierać konserwanty, takie jak propionian wapnia, czyli E-282 czy konserwujący sorbinian potasu – E-202. Oba mogą wywoływać reakcje alergiczne u kupujących. Takie pieczywo nie tylko nie dostarcza właściwości odżywczych, ale wręcz szkodzi. Problem jest na tyle istotny, że od 2007 roku Ministerstwo Zdrowia każe oznaczać pieczywo przygotowane z mrożonej masy.

PRAWDZIWY CHLEB WYPIEKANY NA MIEJSCU W SKLEPACH

Nieco inne podejście, jeśli chodzi o wypiek pieczywa na miejscu, od tego preferowanego w wielkich dyskontach mają właściciele kameralnych, lokalnych sieci piekarni: – Zdrowie jest najważniejsze. Zależy nam na jakości naszych produktów i zdrowiu klientów, dlatego nie możemy sobie pozwolić na praktyki stosowane w niektórych wielkich sieciach handlowych. To jest główna myśl przewodnia naszych działań i wszystkich wprowadzanych przez nas innowacji. Staramy się walczyć z mitem pieczywa, które jest pełen spulchniaczy i konserwantów. Uważam, że Klient zasługuje na wysoką jakość produktu, za który płaci. Dlatego podjęliśmy się wypieku pieczywa na miejscu, w naszych sklepach – mówi Dariusz Grochola, właściciel sieci piekarni Grochola Prawdziwy Chleb. Miłośników naturalnego pieczywa na pewno Grochola-Prawdziwy-Chleb-(4ucieszy fakt, że wreszcie będzie można kupić pieczywo rzeczywiście wypiekane na miejscu, w dodatku  na zakwasie, bez dodatku konserwantów i spulchniaczy. W ofercie znajdzie się wiele chlebów, m.in. chleb żytni razowy z dodatkiem drożdży czy z mąki pełnoziarnistej i ziaren dyni, z dodatkiem słonecznika i sezamu. W stałym asortymencie Piekarni znajdują się także wypiekane codziennie bułki. Coś dla siebie znajdą także wielbiciele słodkości, gdyż w ofercie znajdzie się szeroka gama drożdżówek, które każdy Klient może samodzielnie zaprojektować i wedle swojego uznania dodać nadzienie serowe, owoce lub lukier. Dodatkowo każda drożdżówka jest wypiekana z surowego ciasta, a to poddane jest wielogodzinnej fermentacji, co sprawia, że wypieki z niego są niezwykle aromatyczne, chrupiące i długo świeże.

Więcej informacji:
http://www.grochola.eu/ https://www.facebook.com/piekarniaicukierniagrochola/

***
PIEKARNIA GROCHOLA – początki piekarni sięgają 2002 roku, kiedy w małej miejscowości Zamość koło Bydgoszczy powstał pierwszy niewielki obiekt produkcyjny. W 2011 roku zaczęła powstawać sieć sklepów, najpierw w okolicach Bydgoszczy, a później w innych miastach. W roku 2012 dodatkowo została uruchomiona cukiernia. Kolejne lata mijały na doskonaleniu swoich produktów oraz rozwoju sieci sklepów, tak że obecnie sieć piekarni i cukierni Grochola znajduje się w 3 województwach w 38 różnych lokalizacjach.

fot. materiały prasowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s