Lód Miód – Najlepsze Lody w Mieście

Czarne lody w czarnych i czerwonych waflach już nikogo w Łodzi nie dziwią. To jeden ze znaków rozpoznawczych marki Lód Miód, która zaledwie w ciągu roku zjednała sobie rzesze fanów, gotowych stać w kolejkach po najlepsze naturalne lody w mieście nawet w deszczu i słocie.

Starsza pani, która całe życie unikała kupowania lodów, bo – jak jej się zdawało – sama potrafiła przygotować w domu najlepsze, z uśmiechem odbiera swoją 80-gramową porcję. Nie sądziła, że dojrzałość przyniesie jej smak sprzed lat, po który zechce wracać. Podobnie jak inna amatorka Lód Miód, która regularnie zaczęła przyjeżdżać do Łodzi z Częstochowy, pod pretekstem odwiedzania rodziny, choć przed otwarciem Lód Miód nie była w Łodzi częstym gościem.

– Smak i jakość naszych lodów zostały docenione – cieszy się Ewa Soliman, jedna z założycielek i właścicielek rodzinnej firmy.

– Jedna z klientek powiedziała, że takie lody jadła tylko we Włoszech – relacjonuje Zdzisław Derendarz, ojciec Ewy, również wspólnik. – Zapytała, czy nie dodajemy do nich środków uzależniających – śmieje się.

– Zamiast tego wkładamy w nie dużo serca– podkreśla Ewa.

Okazuje się, że nie tylko najmłodsi chętnie oddają się słodkiemu szaleństwu – a i z nich Lód Miód mógłby stworzyć armię miłośników. Właściciele z uwagą słuchają klientów i odpowiadają na ich potrzeby, przygotowując najbardziej fantazyjne (ale i tradycyjne) kombinacje smaków, a także otwierając nowe punkty. W 2018 roku naturalne lody rzemieślnicze z przyczep w żółto-czarne wzory będziemy mogli spróbować aż w 21 miejscach. Ich smakiem będą się cieszyć nie tylko łodzianie, ale także mieszkańcy Pabianic, Konstantynowa Łódzkiego, Aleksandrowa Łódzkiego, Piotrkowa Trybunalskiego i Zgierza. Nowe punkty wzbogacą cukierniczą mapę Polski w kwietniu. Smakosze powinni zapamiętać następujące adresy:

lm-1

Łódź:
RADOGOSZCZ: ul. Zgierska 229
BAŁUTY: ul. Łagiewnicka 118
BAŁUTY: ul. Zgierska 69 (CH ABC)
TEOFILÓW: ul. Aleksandrowska 38
ŻUBARDŹ: ul. Żubardzka 5
RETKINIA: ul. Retkińska 80
RETKINIA: ul. Maratońska 109B (CH ATUT)
WIDZEW-WSCHÓD: ul. Puszkina 17/19 (Rynek BATORY)
ZARZEW: ul. Przędzalniana 124A
DĄBROWA: Dąbrowskiego 91A (Rynek Pionier)
OLECHÓW: ul. Zakładowa 56
KURAK: ul. Tuszyńska 35
CHOJNY: ul. Łazowskiego 42
CHOCIANOWICE: ul. Pabianicka 245 (Kęsy / Port Łódź)

Pabianice:
Ul. Grobelna 7
Ul. Łaska 38

Zgierz:
Ul. Gałczyńskiego 36

Aleksandrów Łódzki:
Ul. Wojska Polskiego 65

Konstantynów Łódzki
Ul. Zgierska 23

Piotrków Trybunalski
Ul. Słowackiego 142
Ul. H. Sienkiewicza 19

Chociaż Lód Miód ma zaledwie rok, łodzianie nie wyobrażają sobie wiosennych i letnich dni bez naturalnych smaków, które cieszą podniebienia za sprawą Ewy i Karima Soliman. Młode małżeństwo we współpracy ze Zdzisławem Derendarzem, który – jak podkreślają – na prowadzeniu biznesu zjadł zęby, postanowiło czerpać z własnych doświadczeń i otworzyć sieć franczyzową z lodami przygotowywanymi wyłącznie z naturalnych składników –mleka, jaj, cukru, śmietany, owoców i ziół. Karim na wiedzę technologiczną pracuje od przeszło dekady; po zdobywaniu praktyki w gastronomii, przyszedł czas na obowiązki technologa w firmie zajmującej się dystrybucją włoskich komponentów do lodów, targi i szkolenia we Włoszech, naukę procesu produkcji lodów, zdobywanie umiejętności w zachowaniu balansu w tworzeniu idealnych mieszanek. W tym duecie Ewa zajmuje się marketingiem, wykorzystuje doświadczenie korporacyjne i dba o wizerunek i promocję firmy.

Uprawiają lokalny patriotyzm –wykorzystują miód z województwa łódzkiego, mleko z mleczarni z regionu, łódzką wodę, czekoladę z fabryki czekolady w Łodzi. Produkcja również odbywa się w Łodzi przy użyciu najlepszych na rynku maszyn.

O jakości Lód Miód świadczą nie tylko słowa pochwał zadowolonych klientów, ale również nagrody, które debiutująca marka zdobyła w 2017 roku –trzykrotne zwycięstwo podczas Łódzkiego Festiwalu Lodów Rzemieślniczych z pierwszym miejscem na podium dzięki głosowaniu publiczności, co dla twórców Lód Miód jest szczególnie ważne. Z dumą mówią też, że jako jedyna lodziarnia byli nominowani do nagrody w konkursie Łódzkich Nagród Kulinarnych, organizowanym przez Jemy w Łodzi, w kategorii Najlepsza cukiernia, piekarnia lub lodziarnia.

– To był długi, ciekawy, pouczający sezon – mówi Karim Soliman. – Mamy nadzieję, że kolejny również taki będzie. Podczas zimowej przerwy udało nam się opracować nowe smaki. Wracamy wiosną między innymi z cherry lady, czyli wiśnią z czekoladą, sernikiem cytrynowym z jagodami, wanilią, której dotąd nie było w ofercie, oraz propozycją tylko dla klientów pełnoletnich – martini z gruszką.

Jakie smaki cieszyły się największą popularnością w minionym sezonie?

– CzarneLove, czyli słony karmel, był absolutnym hitem – bez wahania odpowiada Ewa Soliman. – Łodzianie chętnie sięgali też po palone masło, gruszkę-pietruszkę, mleczną jagodę… – wymienia jednym tchem tak, że wszystkich kombinacji nie sposób ani zapamiętać, ani zapisać. W menu znalazły się również te zaproponowane przez klientów, w tym kawa z cynamonem i truskawka z miętą.

Podobnie jak w ubiegłym roku każdy tydzień przyniesie osiem smaków. Stałymi propozycjami w menu będą śmietanka, czekolada, truskawka i CzarneLove; nowe propozycje będą debiutować w środy, piątki i niedziele, a do tego przez trzy tygodnie smakosze mają szansę wybierać jeden z popularnych smaków – dotychczas najczęściej triumf święciły palone masło i mascarpone z porzeczką.

Lód Miód wprowadził na rynek nie tylko czarne lody i kolorowe wafle, ale także inne rozwiązania, które dotąd nie były praktykowane, jak Lód Boxy, dzięki którym wyjątkowe smaki można zabrać ze sobą do domu i delektować się nimi dłużej.

– Cieszymy się, że staliśmy się firmą, która wyznacza trendy, a nie je kopiuje – mówi Ewa.

Na nowy sezon właściciele szykują niespodzianki, a wśród nich ciasteczkowego potwora, czyli niebieskie lody całkowicie naturalnie barwione spiruliną.

– Algi morskie mają właściwości zdrowotne – podkreśla Zdzisław. – Przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe – objaśnia. – Można powiedzieć, że będziemy uzdrawiać i to nie tylko smakiem.

– To nasza tajna broń, w która wierzymy tak mocno jak w CzarneLove – dodaje Karim.

P4095021

Czego nauczył ich pierwszy sezon?

– Cierpliwości – mówi Karim i zerka na Ewę. Nigdy wcześniej nie pracowali razem.

– Nauczyliśmy się, że warto wierzyć w marzenia i je realizować – zaznacza ona.

Karim: – Dobrego planowania.

Ewa: – Ciężkiej pracy. Zdarzało się, że Karim przez tydzień nie wychodził z budynku.

Warto było zdobywać się na te poświęcenia, co przyznają, słuchając i czytając opinie lodożerców. Jedna z fanek zapytana, za co lubi Lód Miód, odpowiada przekornie: „Ja bardzo chętnie napiszę, za co NIE-LUBIĘ Lód Miód. Otóż NIE-LUBIĘ Was za to, że odkąd pierwszy raz zjadłam Wasze lody, żadne inne mi już nie smakują .NIE-LUBIĘ Was, bo odkąd moje dziecko spróbowało loda-mioda, każdy inny lód, najdalej w połowie porcji ląduje w koszu. NIE-LUBIĘ Was, bo jadąc na wakacje, nie mam gdzie zjeść dobrych lodów. NIE-LUBIĘ Was, bo całe lato drenowaliście mój portfel i musiałam narzucić sobie porządną dyscyplinę, żeby każdego dnia nie odwiedzić pobliskiej „pszczółki”. NIE-LUBIĘ Was, bo udowodniliście mi, że przez ostatnich 38 lat żyłam w błędnym przekonaniu, że wiem, jak smakują lody, podczas gdy w rzeczywistości zadowalałam się ich mierną namiastką. I w końcu NIE-LUBIĘ Was, bo od kilku miesięcy lgnę do Was jak heroinista na głodzie, a każdy przejazd obok budki Lód Miód wywołuje u mnie niepowstrzymany ślinotok. Wynieśliście smak lodów na inny poziom i zdeklasowaliście konkurencję…”.

Trudno o lepsze podsumowanie dla Lód Miód. Wszystkich stęsknionych smaku najlepszych lodów naturalnych zapraszamy na otwarcie sezonu już w kwietniu. Czeka nas w nim nie tylko mnóstwo pyszności, ale także konkursów, gadżetów i niespodzianek dla dzieci. Już wkrótce fani Lód Miód będą mieli okazję wymyślić imię dla nowej maskotki marki – Dzielnego Lodożercy. Twórcy Lód Miód szukają również nowych pracowników; chcą w zbliżającym się sezonie zatrudnić 130 osób. Więcej informacji znajdą Państwo tutaj:

www.lodmiod.pl
www.facebook.com/LodMiod
www.instagram.com/lod_miod

fot. materiały prasowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s