Co w serze „piszczy”? Czyli serowe trendy na 2018 rok!

Są ważnym źródłem wapnia, białka oraz witaminy B12. Istnieje ich wiele gatunków – dzieli się je np. ze względu na czas dojrzewania, proces produkcyjny, konsystencję czy rodzaj mleka. Sery, bo o nich mowa, od lat goszczą na stołach Polaków, zachwycając smakiem i różnorodnością. Jak będziemy spożywać sery w 2018 roku?

IMG_9911

Po pierwsze – wygodnie

– Sery konfekcjonowane i paczkowane będą cieszyć się największym zainteresowaniem konsumentów, zwłaszcza tych w dużych miastach – przewiduje Emilia Pożarowszczyk, kierownik ds. marketingu i PR firmy Spomlek, producenta serów m.in. marki Serenada i Skarby Serowara. – Będziemy stawiali na wygodę. Dlatego najlepiej sprawdzą się produkty już pokrojone, w małych estetycznych opakowaniach, dzięki którym spożycie sera będzie łatwe i przyjemne. Również wszelkie tarte wersje serów będą interesowały konsumentów, bo po prostu ułatwiają gotowanie – dodaje Pożarowszczyk.

I rzeczywiście, w portfolio wielu marek można zauważyć pojawienie się serów np. w porcjach „w sam raz na raz” – np. Serenada wprowadziła na przełomie 2016/2017 roku opakowania zawierające 4 plasterki sera Salami. I nie trzeba już szukać lodówki, by schować resztę, nie trzeba martwić się o jego świeżość. Opakowanie „w sam raz na raz” – jak sama nazwa wskazuje – jest idealne na jedną przekąskę.

Po drugie – jakościowo

– Coraz większe znaczenie ma dla konsumenta jakość produktu, dlatego wśród producentów panuje trend premiumizacji, czyli sprzedaży produktów lepszej jakości – informuje Emilia Pożarowszczyk. – Mimo iż to cena ciągle gra pierwsze skrzypce w sklepie przy decyzji zakupowej, konsument nie wróci jednak do produktu, który jest słabej jakości i nie spełnia jego oczekiwań, nawet jeśli cena będzie kusząca. Dlatego Polacy coraz częściej sięgają po sery długodojrzewające, zaliczane do produktów premium, które cechuje przede wszystkim wspaniała jakość i smak, którego nie da się zapomnieć. Spomlek jako pierwszy w Polsce zaoferował swoim konsumentom ser długodojrzewający, Bursztyn, który w zeszłym roku obchodził już swoje 15–lecie ­– mówi Emilia Pożarowszczyk i dodaje: ­– Wychodząc też naprzeciw oczekiwaniom miłośników serów, wpisując się w trend convenience, proponujemy tartą wersję sera Bursztyn, w opakowaniach 100 g, bo takie konsumenci bardzo cenią. Dzięki temu używanie Bursztyna do różnych potraw jest niezwykle proste i przyjemne, a o to w gotowaniu chodzi.

Po trzecie – z pomysłem

Konsumenci lubią być inspirowani, dlatego warto pokazywać im, jak mogą wykorzystać sery w codziennym „pichceniu”. – Bo ser można spożywać przecież nie tylko na kanapce – trafnie komentuje Emilia Pożarowszczyk. Dlatego kolejnym trendem w 2018 roku jest spożywanie serów z pomysłem i korzystanie z przepisów, które inspirują i pokazują, jak tak popularny produkt można wykorzystać w nietypowym daniu.

Poniżej prezentujemy serowy przepisy Sylwii Ładygi, ambasadorki marki Serenada i uczestniczki V edycji programu Masterchef, która pokazuje, że ser można wykorzystać na różne smaczne sposoby. Np. w uwielbianym przez Polaków daniu

Pierogi ruskie z żółtym serem

IMG_9929SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 0,5 kg
  • jajko – 1 szt.
  • sól – 1 szczypta
  • ciepła woda – 1 szkl.
  • ziemniaki – ok. 0,5 kg
  • ser żółty Gouda Serenada – 250 g
  • cebula –  2 szt.
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO:

okrasa (masło i skwarki – według uznania)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Obrane ziemniaki gotujemy. Posiekaną cebulę przesmażamy z czosnkiem, ser ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Z mąki, jajka, soli i wody robimy elastyczne ciasto, dzielimy, wałkujemy, wykrawamy okręgi i na środek nakładamy porcję farszu. Zlepiamy. Gotujemy ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia (we wrzątku). Podajemy okraszone masełkiem ze skwarkami oraz posypane startym serem Gouda od Serenady.

fot. materiały prasowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s