Te przepisy sprawią, że nadchodzący magiczny czas będzie jeszcze smaczniejszy niż zwykle! Przygotowanie przez Sylwię Ładygę, uczestniczkę V edycji programu Masterchef, ambasadorkę marki Serenada, która na wieczór wigilijny proponuje paszteciki z soczewicą, serem i grzybkami, a jako karnawałowe przekąski serwuje pyszne, zdrowie i łatwe w przygotowaniu faszerowane pomidory.
Nietypowe paszteciki, które sprawią, że wigilijny wieczór nabierze nowego smaku! Będą idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie!
Smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim proste – idealna przekąska na sylwestrową noc lub karnawałową zabawę. Te faszerowane pieczone pomidory zachwycą podniebienia każdego smakosza!
Wigilijne paszteciki
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna – 500 g
- świeże drożdże – 25 g
- mleko – 500 ml
- olej – 60 ml
- jajko – 1 szt (+ 1 do posmarowania)
- cukier – 1 łyżka
- sól – 1 łyżeczka
NADZIENIE:
- czerwona soczewica – ok. 200 g
- grzyby (u mnie pieczarki + ugotowane wcześniej grzyby suszone) – ok. 250 g
- duża cebula – 2 szt.
- ser GOUDA Serenada – 300 g
- masło klarowane
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Drożdże mieszamy z 1/4 szkl ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy zaczyn, mieszamy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto. Odstawiamy przykryte na ok. godzinę – ciasto musi podwoić objętość.
FARSZ:
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Oczyszczone grzyby drobno siekamy, podsmażamy na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli – do miękkości. Mieszamy z soczewicą, studzimy.
CAŁOŚĆ:
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt, kroimy na 3–4 paski. Na każdy wyciągamy farsz, sklejamy boki, kroimy na paszteciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy na ok. 20 minut. Pieczemy ok. 20–25 minut w 200°C. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy dużą ilością startego sera!
Smacznego!
Karnawałowe faszerowane pomidory z serem
SKŁADNIKI:
- pomidory – 5 szt.
- kuskus – ok. 100 g
- bulion warzywny – 500 ml
- papryka czerwona i żółta – 1 szt.
- świeży ogórek – 1 szt.
- ser Gouda Serenada – ok. 100 g
- cebula – 1 szt.
- świeża natka pietruszki
- orzeszki pini – 1 garstka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Odcinamy górę z pomidorów, wnętrze wydrążamy. Kuskus zalewamy bulionem, odstawiamy do napęcznienia. Papryki oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy kuskus, starty drobno ser Gouda od Swerenady oraz posiekane orzeszki pini – mieszamy, doprawiamy do smaku. Nadziewamy pomidory, delikatnie smarujemy oliwą, zapiekamy ok. 15 minut / 160°C. Podajemy z odrobiną świeżej natki!
Smacznego!
fot. materiały prasowe