Spotkanie i warsztaty, czyli pyszna promocja książki Tomasza Jakubiaka

4 października w Warszawie odbyła się premiera książki „Z miłości do lokalności” autorstwa Tomasza Jakubiaka. Premierze towarzyszyły dwa wyjątkowe wydarzenia: warsztaty kulinarne dla dziennikarzy i fotoreporterów w Studiu CookUP oraz uroczyste spotkanie w restauracji Fort Wino. 

Z-milosci-do-lokalnosci_6.jpg

Obydwa spotkania poprowadził autor książki Tomasz Jakubiak – znany i lubiany gospodarz programu telewizyjnego pod tytułem „Jakubiak – z miłości do lokalności”.

Podczas warsztatów zaproszeni dziennikarze przygotowali smakowite potrawy na podstawie przepisów z książki „Z miłości do lokalności”. Była to też okazji do osobistego spotkania z kucharzem, który pomagał uczestnikom w samodzielnym przygotowaniu sześciu autorskich dań. Na stołach zagościły wyborne potrawy takie jak imbirowo-cytrynowy bulion z kaczki jesiennej z pierogami jaglanymi, marynowane kawałki pstrąga w cytrynie / surówka z kalarepy i ogórka w stylu japońskim, makaron z czerstwym chlebem, smażonymi kaparami, kiszonymi pomidorkami cherry i wegańską pikantną kiełbasą, kluska miedzianogórska i maczanka krakowska z kajzerką.

Oczywiście podczas warsztatów nie zabrakło degustacji wszystkich przygotowanych potraw.

Po warsztatach wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni na popołudniowe spotkanie w restauracji Fort Wino, gdzie lokalni, polscy przesiębiorcy i wytwórcy wyróżnieni w książce prezentowali swoje specjały. Piekarnia Piwońskich przygotowała np. mikroskopowe obserwacje wyjątkowego składu chleba, przygotowywanego według rodzinnej receptury.  Zgromadzeni goście smakowali wybornych produktów w miłej i serdecznej atmosferze. Tomasz Jakubiak raczył gości opowieściami o tradycyjnej polskiej kuchni i jej skarbach. Był też czas na pamiątkowe zdjęcia, autografy i rozmowy kuluarowe.

***
Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny, felietonista i gospodarz popularnego programu „Jakubiak – z miłości do lokalności”, „ Jakubiak lokalnie”, „ Jakubiak w sezonie” w telewizji kuchnia+, który bije rekordy oglądalności. Jako ekspert kulinarny gościł w „Dzień Dobry TVN” „Pytaniu na śniadanie” i prowadził audycje radiowe w Antyradio i Programie 4 Polskiego Radia. Gotowaniem fascynuje się od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Jest jednym z niewielu kucharzy w Polsce, którzy promują polską kuchnię i polskich producentów. Ceniony szef kuchni, trener i juror konkursów kulinarnych.

fot. Maciej Goliszewski/Epoka dla Edipresse Książki/materiały prasowe

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s