Przepis na pyszne drugie śniadanie od Serenady!

Poznajcie przepis na pyszne i sycące drugie śniadanie od Serenady! Idealne dla dziecka do szkoły, ale rodzice też z pewnością się nim zachwycą. Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji programu Masterchef, ambasadorka marki Serenada. 

IMG_6612

Zapiekany serowy warkocz z ciasta francuskiego z warzywami

SKŁADNIKI:

  • ciasto francuskie – 1 op. / 300 g
  • ser żółty Radamer od Serenady – ok. 250 g
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • kukurydza –  ok. 100 g
  • sól, pieprz, papryka słodka lub ostra (w zależności od upodobań)
  • szczypiorek do posypania
  • jajko do posmarowania

IMG_6712SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ścieramy żółty ser i dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy na 3 długie płaty. Na każdym płacie układamy wzdłuż farsz i sklejamy (jak pierogi).  Sklejamy 3 końce razem i zwijamy w dość ciasny warkocz.  Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. świeżym szczypiorkiem. Pieczemy ok. 30 minut / 190°C.

Smacznego!

***
Sylwia Ładyga – ekspert kulinarny marki Serenada

Autorka bloga ,,Ostra na Słodko”. Blogerka z wielką pasją i ogromnym sercem do gotowania. Zdobywczyni II miejsca w konkursie na Kulinarny Blog Roku 2016. sylwialadyga_serenadaUczestniczka V polskiej edycji najpopularniejszego kulinarnego show na świecie, MasterChef. Autorka setek publikacji w prasie kobiecej i kulinarnej.

Marka Serenada

Pod nazwą Serenada kryje się wiele różnych żółtych serów, w tym tak popularne jak Radamer, Salami i Gouda. Marka wyróżnia się oryginalnym opakowaniem, które charakteryzuje się żółtym kolorem i czarnymi dziurami, ale najważniejszym elementem jest wysoka jakość produktów. Gwarancją jakości jest przede wszystkim receptura serowarska, według której od lat produkujemy nasze sery. Receptura mówi, że należy wziąć 10 litrów mleka na każdy 1 kg sera. Takie proporcje gwarantują, że każdy kawałek sera jest bogaty w składniki odżywcze, białko, wapń oraz minerały pochodzące z dużej ilości mleka.

fot. materiały prasowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s