Pyszne greckie przekąski od Serenady!

Wszystkich miłośników pyszności zapraszamy do zapoznania się z przepisami na pyszne i proste przekąski, z wykorzystaniem nowych SERów greckich marki Serenada. Przepisy przygotowała Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji programu Masterchef, ambasadorka marki Serenada.

SAŁATKA Z GRILLOWANYCH WARZYW Z FETĄ

SKŁADNIKI

SAATKA-Z-GRILLOWANYCH-WARZYSOS:

  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • miód – 1  łyżka
  • oliwa – 4 łyżki
  • sól, pieprz
  • czosnek – 1 ząbek

WARZYWA:

  • bakłażan – 1 szt.
  • cukinia – 1 szt.
  • papryka – 1 szt.
  • kukurydza
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • oliwa, sok, z cytryny, sól, pieprz
  • natka pietruszki, bazylia
  • ser grecki feta Greksyr

SOS:

Mieszamy ze sobą 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny, 1 łyżkę miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany. W razie gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody.

WARZYWA

Pokrojone warzywa (bakłażan i cukinia w plastry, papryka w cząstki, cebula w piórka) wkładamy do sporej miski. Oliwę z solą, pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami. Warzywa kładziemy partiami na grillu, obsmażamy z obu stron. Grillowane warzywa posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami.

SAŁATKA Z NADZIEWANEJ CUKINII Z FETĄ I GRANATEM

SAATKA-Z-NADZIEWANEJ-CUKINISKŁADNIKI:

  • cukinia – 1 szt.
  • granat – 1 szt.
  • ser grecki Feta Serenada Greksyr – 100g
  • serek śmietankowy – 50g
  • kukurydza – ok. 50g
  • świeża sałata
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cukinię kroimy w plastry za pomocą narzędzia do obierania, grillujemy z każdej strony. Fetę rozgniatamy, mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy pieprzem i odrobiną oliwy. Cukinię smarujemy serową masą, zwijamy w roladki. Podajemy na sałacie z kukurydzą i pestkami granatu.

SMAŻONE PIEROŻKI SEROWE

SKŁADNIKI:

SMAONE-PIEROKI-SEROWE-(5)CIASTO:

  •  mąka pszenna – 0,5 kg
  •  jajko – 1 szt.
  •  woda – 0,5 szkl.
  •  oliwa – 2 łyżki
  •  sól – 1 łyżka

NADZIENIE:

  •  Greksyr ser grecki feta  Serenada – 300g
  •  ser żółty Radamer Serenada – 150g
  •  duże jajko – 1 szt.
  •  pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut. W misce mieszamy składniki nadzienia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę. Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Zajadamy gorące!

fot. materiały prasowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s