Wszystkich miłośników pyszności zapraszamy do zapoznania się z przepisami na pyszne i proste przekąski, z wykorzystaniem nowych SERów greckich marki Serenada. Przepisy przygotowała Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji programu Masterchef, ambasadorka marki Serenada.
SAŁATKA Z GRILLOWANYCH WARZYW Z FETĄ
SKŁADNIKI
SOS:
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- miód – 1 łyżka
- oliwa – 4 łyżki
- sól, pieprz
- czosnek – 1 ząbek
WARZYWA:
- bakłażan – 1 szt.
- cukinia – 1 szt.
- papryka – 1 szt.
- kukurydza
- czerwona cebula – 1 szt.
- oliwa, sok, z cytryny, sól, pieprz
- natka pietruszki, bazylia
- ser grecki feta Greksyr
SOS:
Mieszamy ze sobą 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny, 1 łyżkę miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany. W razie gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody.
WARZYWA
Pokrojone warzywa (bakłażan i cukinia w plastry, papryka w cząstki, cebula w piórka) wkładamy do sporej miski. Oliwę z solą, pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami. Warzywa kładziemy partiami na grillu, obsmażamy z obu stron. Grillowane warzywa posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami.
SAŁATKA Z NADZIEWANEJ CUKINII Z FETĄ I GRANATEM
SKŁADNIKI:
- cukinia – 1 szt.
- granat – 1 szt.
- ser grecki Feta Serenada Greksyr – 100g
- serek śmietankowy – 50g
- kukurydza – ok. 50g
- świeża sałata
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukinię kroimy w plastry za pomocą narzędzia do obierania, grillujemy z każdej strony. Fetę rozgniatamy, mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy pieprzem i odrobiną oliwy. Cukinię smarujemy serową masą, zwijamy w roladki. Podajemy na sałacie z kukurydzą i pestkami granatu.
SMAŻONE PIEROŻKI SEROWE
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- mąka pszenna – 0,5 kg
- jajko – 1 szt.
- woda – 0,5 szkl.
- oliwa – 2 łyżki
- sól – 1 łyżka
NADZIENIE:
- Greksyr ser grecki feta Serenada – 300g
- ser żółty Radamer Serenada – 150g
- duże jajko – 1 szt.
- pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut. W misce mieszamy składniki nadzienia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę. Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Zajadamy gorące!
fot. materiały prasowe