Top 5 fit przekąsek do pracy!

Ponad połowę swojego dnia spędzamy w pracy, dlatego przed wyjściem warto zaopatrzyć się w domowej roboty pyszne fit przekąski, które będziemy mogli z łatwością przewieźć i zjeść w pracy. Oto 5 fit przekąsek autorstwa znanego specjalisty ds. odżywiania i autora rewolucyjnego systemu odchudzania, Konrada Gacy.

szpinakowa_salatka

Fast foody, batoniki, drożdżówki — najczęściej jemy je wtedy, gdy dopada nas głód, a nie mamy akurat przy sobie nic pożywnego do zjedzenia. Tłumacząc się brakiem czasu, korzystamy z szybkich rozwiązań, które niestety nie zawsze są dobre dla naszego organizmu. A gdyby tak przygotowanie pysznych fit przekąsek trwało tylko chwilę? Poniżej przedstawiamy fit przekąski Konrada Gacy, które możecie przygotować w bardzo krótkim czasie. Są doskonałą alternatywą dla niezdrowych słodkich i słonych przekąsek oraz z łatwością można je przewieźć do pracy. Do dzieła!

Szpinakowa sałatka z orzechami i buraczkiem

Składniki:
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– burak
– 30 g orzechów włoskich
– 15 g roszponki
– 15 g liści młodego szpinaku

Wykonanie: Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy. Buraka gotujemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy.fit_chalwaFit chałwa

Składniki:
– 60 g sezamu
– 40 g pestek słonecznika
– Miód gryczany
– Kakao do smaku

Wykonanie: Sezam i pestki słonecznika prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Przedkłądamy do blendera i blendujemy do uzyskania konsystencji masy. Gotową masę przekłądamy do miski, dodajemy kakao i zaczynamy powoli wygniatać, dodając miód, aż uzyskamy plastyczną konsystencję. Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia, formując dowolny kształt, i wkładamy do lodówki. Podajemy, gdy masa stwardnieje.buleczki_seroweBułeczki serowe

Składniki:
– 130 g białego, chudego sera
– 130 g mąki orkiszowej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 jajko
– cynamon do smaku

Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W dużej misce ucieramy jajka z serem i powoli dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się na gładką masę, formujemy małe bułeczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 200C, przez 20-25 minut.owsiane_ciasteczka_z_bakaliOwsiane ciasteczka z bakaliami

Składniki:
– 50 g płatków owsianych
– 15 g rodzynek
– 10 g suszonych moreli
– 2 łyżki wody
– 4 łyżki miodu gryczanego
– 2 łyżki migdałów

Wykonanie: Orzechy i bakalie bardzo drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe płaskie ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy przez 50 min w 150C. Odstawiamy do wystygnięcia.czekolada_z_orzechami_i_zurCzekolada z orzechami i żurawiną

Składniki:
– 125 g masła bez soli
– 60 ml mleka
– 180 g cukru brzozowego
– 120 g mleka w proszku
– 5 łyżek naturalnego kakao
– 1 mała garść orzechów laskowych
– 1 mała garść suszonej żurawiny

Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Na garnku stawiamy miskę i wrzucamy do niej masło. Pod wpływem pary miska nagrzeje się. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, kakao i bardzo dokładnie mieszamy. Mleko doprowadzamy do wrzenia i również dodajemy do masła. Gdy wszystkie składniki w misce połączą się, zdejmujemy ją z garnka, dodajemy mleko w proszku i zaczynamy mieszać do uzyskania  gładkiej masy. Gdy nie będzie widocznych grudek, dodajemy posiekane orzechy i żurawinę. Tak przygotowaną masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Przepisy pochodzą z książek „Kuchnia Fit” i „Kuchnia Fit 2” Konrada Gacy.

fot. materiały prasowe

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s