Pysznie i zdrowo – fit przekąski idealne na wakacje

Okres wakacyjny i urlopowy często kojarzy się z żywieniową rozpustą, która może mieć negatywny wpływ na naszą sylwetkę. Lody, gofry oraz dostępne na każdym kroku jedzenie typu fast food to duże wyzwanie dla osób, które się odchudzają. − Urlop nie musi kończyć się dodatkowymi kilogramami, wystarczy tylko zawczasu zaplanować sobie posiłki oraz pamiętać o tym, co jest naszym celem − przypomina Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości.

konrad_gaca_spec.zywieniowy (1)Lato stawia przed nami ogromny wybór świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jest to doskonały czas, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe i wprowadzić lżejsze posiłki. – Kiedy temperatura na dworze wzrasta, zaleca się spożywanie produktów, które orzeźwią nasz organizm. Apetyt podczas lata się zmniejsza, dlatego warto wykorzystać ten czas, aby zawalczyć o nową, szczupłą sylwetkę – podkreśla Gaca. Specjalista przygotował fit wersje pysznych deserów, które warto wprowadzić do swojego menu.

Lody kawowe

Lody to jeden z ulubionych wakacyjnych deserów. Ochładzają organizm, orzeźwiają oraz są przepyszne. Będąc fit nie trzeba z nich rezygnować, wystarczy tylko przygotować ich lżejszą wersję.

lody_kawowe

Składniki: 100 ml jogurtu naturalnego, 2 białka z jajka, 2 łyżki cukru brzozowego, 2 łyżki zaparzonej kawy rozpuszczalnej.

Przygotowanie: Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę. Dobrze schłodzony jogurt ubijamy, dodając kawę, a następnie łączymy z białkami i całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalki. Po 2 godzinach możemy wbić w pojemnik kilka patyczków, a po wyjęciu z zamrażalki pokroić lody.

Kruche ciasteczka z malinami

Maliny charakteryzują się pięknym i intensywnym czerwono – różowym kolorem oraz słodkim smakiem, którym możemy zachwycać się przez dwa wakacyjne miesiące – lipiec i sierpień. Stanowią doskonały, letni dodatek do wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek.

kruche_ciasteczka_z_malinam

Składniki potrzebne do przygotowania ciastek: 350 g mąki orkiszowej, 200 g masła bez soli, 100 g brzozowego cukru, 3 ugotowane żółtka, 2 białka oraz kilka sztuk malin.

Przygotowanie: Mąkę z masłem siekamy nożem. Ugotowane żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Z tak powstałej mieszanki ugniatamy ciasto i odkładamy je na 3o minut w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto dość cienko. Bierzemy 2 krążki do wycinania, jeden o średnicy niewiele większej od maliny, drugi dwa razy większy. Większym krążkiem wycinamy ciasto, a mniejszym z nich wycinamy dziury w połowie przygotowanych ciasteczek. Delikatnie roztrzepujemy białko, zamoczonym w nim pędzelkiem smarujemy całe krążki i sklejamy je z krążkami z wyciętą dziurą. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkiem z jajka. Pieczemy w temperaturze 180°C do uzyskania jasnozłotego koloru, 10 minut przed końcem pieczenia na każde ciastko w wyciętym miejscu kładziemy malinę.

Sorbet limonkowy z bazylią

sorbet_limonkowy_z_bazyliaMało kto wie, że limonka posiada więcej witaminy C niż cytryna – w  100 gramach limonki jest jej aż 45 mg! Dodatkowo, jej smak doskonale orzeźwia i wprawia w dobry nastrój, dlatego warto dodawać ją do letnich deserów i przekąsek.

Składniki: 100 g cukru brzozowego, 100 ml wody, 100 ml soku z limonki, 10 sztuk liści świeżej bazylii.

Przygotowanie: Wodę i cukier przekładamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy do uzyskania konsystencji syropu. Odstawiamy do wystudzenia. Do syropu dodajemy bazylię, sok z limonki i wszystko miksujemy blenderem. Przekładamy do plastikowego pojemnika i odstawiamy do zamrażalnika na noc.

Przepisy pochodzą z książek: „Kuchnia Fit”  i  „Kuchnia Fit 2” Konrada Gacy.

fot. materiały prasowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s