Piwo to najpopularniejszy alkohol na świecie i trzeci, zaraz po wodzie i herbacie napój. Jego historia sięga dziejów Mezopotamii (ok. 4000 l.p.n.e.), mimo, że w Polsce jest trochę krócej to popularność jego utrzymuje się od wielu wieków. Tradycja piwowarska w naszym kraju jest ogromnie bogata i na wysokim poziomie, bo do browarnicy uznają ją niemal za sztukę. Podobnie, jak jego miłośnicy. Nie ma w tym nicdziwnego, bo proces produkcji jest niezwykle wyszukany. Przez wielu kunszt browarniczy uznawany jest na równi z winiarskim.
Nie istnieje jedna receptura, a każdy gatunek piwa lub jego odmiana wymaga innego postępowania. Dlatego też coraz bardziej wybredne podniebienia smakoszy piwa odwracają się od masowo produkowanych piw na rzecz mniejszych browarów, które z pieczołowitością dbają o jakość swoich produktów. Jednym z najlepszych przykładów jest Browar Sulewski, którego historia ma już 110 lat.
Piwo to nie tylko napój, ale i filozofia
Niepowtarzalny Browar Sulewski swoim wystrojem wnętrz i kuchnią, ale przede wszystkim unikalnym smakiem piw w nim warzonych nawiązuje do charakterystycznych dla Bawarii i naszych południowych sąsiadów lokali. Jednak, co najważniejsze powstał z pasji do piwa i tradycyjnych potraw polskich, do których doskonale pasuje.
Wpisuje się tym samym w coraz bardziej popularny trend, który łączy filozofię browarniczą z wyszukaną kuchnią. Odpowiednie piwo dopasowywane jest do potraw, tak jak wcześniej działo się to w przypadku wina.
Do Browaru Sulewski często przyjeżdżają znani goście, którzy szczególnie cenią jakość piwa, atmosferę miejsca, doskonałą kuchnię , wygodny hotel oraz … świetną zabawę. Obejrzyjcie film, który powstał ze strefy kibica Browaru Sulewski
Piwa z Browaru Sulewskiego
W Browarze Sulewskim warzonych jest 7 rodzajów piw. Mocne piwo warzone Koźlak, które zachwyca nie tylko głębokim smakiem, alei etykietą utrzymaną w wyjątkowym klimacie. Apa, to kolejne dzieło browaru, którego owocowe nuty świetnie wpisują się w letni klimat.Obok nich w ofercie znajduje się piwo Marcowe, które słynie przede wszystkim, jako ulubione piwo podczas słynnego Oktoberfest. Browar Sulewski swoją popularność zyskał m.in. jasno złocistemu Pilsowi, złocistemu Weizenowi, bursztynowemu Lagerowi i ciemno brązowemu Dukelowi. Wszystkie z nich są otrzymywane dzięki tradycyjnemu procesowi warzenia i są niefiltrowane. Zyskują one coraz większą rzeszę miłośników, które doceniają kunszt browarniczy z polską metką.
fot. materiały prasowe