Ser i wino – elegancki mariaż na każdą okazję

Czy wiesz, że aby poznać głębię walorów smakowych i zapachowych sera twardego jego kawałek należy odłupać, a nie odkroić? Dowiedz się jak łączyć sery z winem według wskazówek opracowanych przez specjalistów i pozwól zaprosić się do świata wyjątkowych wytworów serowarskich!

Bursztyn krąg SkarbySerowara_aranżacja2_ luz_Spomlek

Ser i jego dojrzewanie

Ser to najlepszy sposób na wykorzystanie wszystkich walorów mleka i jego wartości odżywczych. Ten szlachetny produkt powstaje poprzez wytrącane z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który potem poddawany jest dalszej obróbce. W kotle serowarskim dodaje się do mleka wyselekcjonowany szczep serowarski, którego rodzaj jest strzeżoną tajemnicą każdego serowara. Następnie produkt jest formowany i poddawany wysoleniu. To właśnie solanka nadaje smak – im starsza tym lepsza. Ta, którą używają Skarby Serowara jest najstarsza w Polsce!

Czas działa na korzyść sera: to właśnie w dojrzewalni jego smak nabiera szlachetności i wyrafinowania. Podczas tego procesu ważna jest pielęgnacja sera, która zwłaszcza w początkowych dniach leżakowania jest bardzo pracochłonna. Sery marki Skarby Serowara są np. masowane specjalnymi pastami przez pielęgniarki, a w wszystko po to, by sery mogły zyskać niepowtarzalny smak i zapach. Znaczenie ma nie tylko ilość masaży wykonywanych ręcznie przez pracowników, ale także częstotliwość przewracania sera oraz… drewno, na którym produkt leżakuje. Te czynniki mają decydujący wpływ na późniejszy, niepowtarzalny smak i aromat dzieła serowarskiego. Serowar odczuwa dumę, gdy do głosu dochodzą złożone smaki i aromaty, o których myślał podczas warzenia. Każdy kęs dojrzałego sera sprawia przyjemność trzem osobom: jego twórcy, podającemu i temu, który go próbuje – w ten sposób ujawnia się szlachetność sera. Ja w takiej chwili zawsze odczuwam wzruszenie – mówi Gieno Mientkiewicz, odkrywca polskiego serowarstwa.

 

Ser z winem – idealne połączenie smakowe

Szukanie swoich ulubionych połączeń sera z winem może dostarczyć nam nie lada przyjemności. Warto jednak w tych poszukiwaniach posiłkować się wiedzą, jaką od lat zgłębiają zawodowi znawcy win. – Choć, jak niegdyś mawiano – o gustach się nie dyskutuje, istnieją przynajmniej dwie kanoniczne reguły, których warto przestrzegać przy dobieraniu win do serów – zgodność struktury oraz charakteru obydwu. Żadne nie powinno dominować, a jedynie współgrać niczym doskonała symfonia. Reszta niech będzie wynikiem naszych własnych doświadczeń i doskonałej, kulinarnej zabawy – mówi Łukasz Wojciechowski, sommelier. Aby nasze kubki smakowe reagowały prawidłowo i abyśmy w każdej chwili degustacji mogli cieszyć się pełnią smaków, warto rozpocząć swoją wędrówkę kulinarną od najdelikatniejszych wyrobów serowarskich i nieco lżejszych alkoholi. Sery świeże i delikatne najlepiej odnajdują się w towarzystwie białych, lekkich win. Im ser bardziej dojrzały, tym lepiej smakuje w duecie z coraz cięższymi i bardziej zasobnymi w aromat alkoholami. Z kolei sery pleśniowe wydobędą z siebie to, co najlepsze przy okazji smakowania win o wyższej zawartości alkoholu i wyraźnym bukiecie.

Sery i wino to więc prosty, a zarazem wykwintny posiłek, który zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom. Dzięki łączeniu tych dwóch eleganckich produktów mamy szansę rozkoszować się zaskakującymi fuzjami smakowymi, kiedy tylko mamy na to ochotę.

 

Fascynujący świat serów zaprasza do poznania go bliżej

Z wytwarzania serów słynie głównie Francja czy Szwajcaria, ale Polska również może pochwalić się produkcją wysokiej jakości wyrobów serowarskich. Ideą marki Skarby Serowara jest tworzenie wspaniałych serów długodojrzewających, które swoją jakością i smakiem dorównywałyby produktom serowarskim ze Szwajcarii, Holandii czy Francji. Marka od lat zajmuje się produkcją trzech unikatowych serów: Szafira, Rubina i Bursztyna. Flagowym produktem jest ten ostatni – ser Bursztyn z naturalnymi kryształkami białka, które powstają podczas 6-miesięcznego leżakowania. Ten wyjątkowy ser od dawna zachwyca nawet najbardziej wysublimowane gusta kulinarne. Na szczególną uwagę zasługuje jego niespotykany, lekko pikantny smak, który jest wynikiem długiego dojrzewania w starannie wyselekcjonowanych warunkach. Odpowiednio skomponowana pasta, którą każdy krąg sera Bursztyn jest regularnie masowany, nie tylko zapewnia cyrkulację wody w serze bez jej utraty, ale także sprawia, że ser pokrywa się charakterystyczną, czarna skórką. Sylwia Ładyga, ambasadorka Skarbów Serowara mówi, że ser to idealny składnik wielu dań: nie ważne, czy do przygotowania mamy rodzinne śniadanie, czy wystawną kolację dla przyjaciół – ser zawsze sprawdza się doskonale, zarówno jako składnik główny, jak i jako dodatek do sałatek, mięs czy pieczywa. Zachęcam do testowania różnych rodzajów tego wspaniałego produktu – to może być fantastyczna, kulinarna przygoda!

 

***
Najlepsze sery długodojrzewające w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskimserom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji. Bursztyn, Rubin i Szafir to prawdziwe Skarby Serowara. Należą do gatunków serów długodojrzewających, które stanowią prawdziwą serową arystokrację. Wytwarzane są tradycyjnymi metodami, ich smak zawdzięczamy mleku najlepszej jakości, pochodzącemu z wyselekcjonowanych gospodarstw, nowoczesnej technologii, doświadczeniu i recepturze wypracowanej przez serowarów z Radzynia Podlaskiego. To wszystko sprawia, że Bursztyn, Rubin i Szafir są markami polskich serów długodojrzewających cenionymi przez smakoszy, recenzentów kulinarnych i branżę serowarską.

fot. materiały prasowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s