Wystarczą 3 składniki, czyli z czego piecze się prawdziwy chleb

Czasami mniej znaczy więcej, a w tym przypadku także zdrowiej. Większość ludzi z rozrzewnieniem wspomina domowy, wiejski chleb. Jednak niewielu wie, że do prawdziwego i zdrowego wypieku, który długo się nie zepsuje potrzeba tylko 3 składników – wody, mąki i soli. W wielu polskich domach jest to podstawa kuchni, więc warto dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę przy jego wyborze.

3 składniki

Prawdziwy chleb jest świeży nawet tydzień

Istnieją pewne kwestie, na które należy zwrócić szczególną uwagę, kiedy kupujemy bochenek chleba, gdyż może nam to pomóc nie tylko zachować zdrowie, ale także zaoszczędzić pieniądze. – Przede wszystkim chleb należy obejrzeć i pamiętać, że ten dobry będzie ciężki, a także nieco mokry. Ponadto nie będzie się kruszył przy smarowaniu masłem, a jego świeżość pozostanie bez zarzutu aż do tygodnia od zakupu – radzi Dariusz Grochola właściciel sieci Grochola Prawdziwy Chleb.

logotyp_Grochola

Wszystkim E, powiedz NIE

Po wstępnym obejrzeniu chleba, warto także sprawdzać co jest napisane na etykietach i unikać sztucznych ukwaszaczy,  i polepszaczy zawierających dodatki pochodzenia nienaturalnego, które kryją się pod symbolami E471, E472, i podobne. Tak samo podejrzenia powinien budzić chleb w foliowym worku o przedłużonym terminie do spożycia – mogą znajdować się w nim konserwanty. –  Niezdrowa jest też mąka sojowa uznawana za „naturalny ulepszacz”, gdyż dzięki jej użyciu piekarz może dodać więcej wody do mąki i tym samym sztucznie zwiększyć wielkość bochenka – trzeba usunąć. Pułapki czekają także na tych, którzy preferują chleb razowy, gdyż często do jego barwienia używa się karmelu lub innych barwnik nie dozwolonych do używania w pieczywie. Do produkcji prawdziwego chleba nie potrzeba nic więcej niż trzy podstawowe składniki – woda, mąka z których przygotowuje się zakwas i sól – dodaje Dariusz Grochola z Grochola Prawdziwy Chleb.

Piekarnia Grochola Gniezno (2)

Czy da się jeszcze kupić prawdziwy chleb?

Rynek przesycony jest słabej jakości chlebem, który produkowany jest masowo i nie spełnia oczekiwań klientów. Wiadomo już jak wybrać dobry chleb, ale gdzie go szukać? Przede wszystkim warto kupować w sprawdzonych, lokalnych piekarniach, które są gwarantem wysokiej jakości usług oraz indywidualnego podejścia do klienta. Ważny, aby chleb wypiekany był na miejscu tego samego dnia, którego zostanie sprzedany, co stanowi gwarant wysokiej jakości usług.

fot. materiały prasowe

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s