Świętuj Dzień Dziecka z Serenadą – podaruj dzieciom smak i zdrowie w jednym!

Czy może być coś lepszego niż przekąska, która łączy w sobie wspaniały smak i składniki dodające zdrowia? Nie! Sięgnij po serowe specjały, aby przygotować pyszną niespodziankę dla dzieci w dniu ich święta!

Wapń dla zdrowia dzieci

Wapń jest niezbędny w diecie dziecka, bo odpowiada za szereg ważnych funkcji. Przede wszystkim wraz z fosforem są  podstawowymi budulcami kości. Dzięki temu nasze pociechy nie muszą obawiać się złamań podczas beztroskiej zabawy. Ponadto  ten cenny pierwiastek dobrze działana układ mięśniowy i krwionośny, a także pozytywnie wpływa na pracę komórek w organizmie. Te funkcje sprawiają, że wapnia nie może zabraknąć w diecie dziecka. Skąd jednak pozyskać ten dobroczynny składnik? Z sera! Ser to jedno z źródeł pokarmowych, które zawiera wapń. To jednak nie wszystko, co do zaoferowania naszym milusińskim ma ser!

Ser jako źródło magnezu

Zmienny nastrój, rozdrażnienie, osłabienie pamięci i koncentracji? Każde dziecko może mieć gorszy dzień, ale jeśli te objawy stają się codziennością dobrze jest zastanowić się, czy problem nie leży w diecie zbyt ubogiej w magnez. To bowiem właśnie jego niedobór odpowiada za złe funkcjonowanie układu nerwowego. Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków w organizmie człowieka: bierze udział w ponad 320 procesach biochemicznych! Co wspólnego z magnezem ma ser? Bardzo wiele, bo jego źródłem są własne produkty mlecze, na których tle wybija się ser żółty. W serenadowym serze Salami znajduje się aż 31 mg magnezu w 100 g produktu! Dodatkowo białko zawarte w serze pomaga w efektywnym wchłonięciu się tego cennego pierwiastka.

Serowe inspiracje na Dzień Dziecka

Czy mając na uwadze te wszystkie właściwości, można wymarzyć sobie lepszy produkt spożywczy? Poza jego wartościami odżywczymi ser to także bardzo wdzięczny produkt pysznych dań, które z pewnością zrobią wrażenie na dzieciach w dniu ich święta! Podaj swoim pociechom serowe ślimaczki z Salami i Radamerem zapieczone w cieście francuskim z wędliną, pomidorami i kukurydzą lub aromatyczne gofrowe burgery z Goudą i ciesz się widokiem uśmiechniętych, i zdrowo najedzonych dzieci, które proponuje Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, uczestniczka V edycji programu Mastechef i autorka bloga Ostra na słodko.

1 czerwca obchodzimy Dzień Dziecka i z tej okazji warto podarować swojemu potomstwu to, co najlepsze, czyli zdrowie i smak w postaci fantastycznych przekąsek z serem żółtym! Dzięki dobremu samopoczuciu twoi podopieczni będą świętować swój dzień przez cały rok!

SERENADA (5)PIZZOWE ŚLIMACZKI

SKŁADNIKI:

  • ciasto francuskie – 300 g
  • ser żółty Salami Serenada – 15 plastrów
  • ser żółty Radamer Serenada – 150 g
  • wędlina drobiowa ( np. filet z piersi indyka ) – 200 g
  • kukurydza – 100 g
  • pomidory pelati ( w puszce ) – 200 g
  • świeży czosnek – 2 ząbki
  • sól, pieprz, oregano, bazylia – do smaku
  • świeży szczypiorek
  • jajko – do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos. Miksujemy na gładko,  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię – mieszamy. Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę. Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę. Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem Gouda i zapiekamy ok. 20 minut / 200C.

Podajemy na ciepło!

gofrowe mini burgery Serenada (4)GOFROWE MINI BURGERY

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 1 szkl
  • duże jajko – 1 szt
  • mleko 2% – 140 ml
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka – do smaku

DODATKI:

  • ser żółty Babuni Serenada – 100 g
  • wędlina drobiowa np. filet z indyka – 100 g
  • świeże warzywa : sałata, ogórki, pomidory, szczypiorek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Dodajemy mleko roztrzepane z jajkiem oraz oliwę, mieszamy, odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie pieczemy na rumiano w maksymalnie nagrzanej tortownicy. Podajemy na ciepło przełożone serem żółtym, wędliną oraz świeżym warzywami.

sylwialadyga_serenadaPrzepisy przygotowała Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga Ostra na Słodko, uczestniczka V edycji programu Mastechef.

***
Pod nazwą Serenada kryje się wiele różnych żółtych serów, w tym tak popularne jak Radamer, Salami i Gouda. Marka wyróżnia się oryginalnym opakowaniem, które charakteryzuje się żółtym kolorem i czarnymi dziurami, ale najważniejszym elementem jest wysoka jakość produktów. Gwarancją jakości jest przede wszystkim receptura serowarska, według której od lat produkujemy nasze sery. Receptura mówi, że należy wziąć 10 litrów mleka na każdy 1 kg sera. Takie proporcje gwarantują, że każdy kawałek sera jest bogaty w składniki odżywcze, białko, wapń oraz minerały pochodzące z dużej ilości mleka.

fot. materiały prasowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s