Przygotuj majówkowe przekąski z SERcEM

Ogrodowe przyjęcia z grillem i wycieczki w nieznane to właśnie to, co większość Polaków zamierza robić w długi weekend! Jak przygotować się do tego czasu? Zaplanuj pyszne przekąski, którymi będziesz rozkoszować się na łonie natury! Nie zapomnij dodać do nich SERcA – to składnik przekąsek wręcz doskonały!

Wycieczkowe menu bazujące na chipsach i paluszkach już dawno nikogo nie satysfakcjonuje. Przemierzając wiele kilometrów pieszo lub na rowerze musimy zabrać ze sobą coś, co będzie pyszne i wynagrodzi nam trud podróży, ale także doda sił do dalszej drogi. Ser nada się do tego doskonale! Ale to nie jedyny powód, dla którego warto wykorzystać go w majówkowych przekąskach. Dlaczego jeszcze warto po niego sięgnąć, planując jadłospis na długi weekend?

Ser to różnorodność!

Czy wiesz, że Serenada oferuje Ci aż 19 rodzajów sera żółtego? Możesz więc przygotować całą plejadę przekąsek i żadna z nich nie będzie smakowała tak jak 18 pozostałych! Dzięki takiej różnorodności każdy znajdzie swoja ulubioną kombinację, a przekąski serowe długo nie będą się nudzić. Ser salami, edamski, a może klasyczna gouda? Ty decydujesz, na co masz ochotę!

Idealny partner do każdego produktu!

Ser świetnie pasuje do każdego innego produktu: smakowicie łączy się z mięsem, ale także z warzywami i… owocami. Spróbuj kolorowych koreczków z serem żółtym w towarzystwie winogron lub suszonej żurawiny, a już na zawsze zakochasz się w tym niecodziennym smaku!

Zdrowie na majówkowym talerzu

Smak to nie wszystko, liczy się także dobry wpływ jedzenia na nasz organizm. Ser żółty obfituje w witaminy, których w naszym organizmie nie może zabraknąć, np. witaminę A, B, D, a także cynk i miedź, które dbają o silną odporność. Najważniejsza jest jednak duża zawartość witaminy K2, która przeciwdziała rozwojowi osteoporozy i chorobom zębów. Warto więc sięgać po ser nie tylko dla przyjemności, ale także dla dobra swojego organizmu.

Przekąski: na ciepło czy na zimno?

Odpowiedź brzmi: tak jak lubisz! Ser żółty można wykorzystać jako dodatek do mięs i warzyw na grilla, ale także śmiało możesz zabrać go w długą podróż i zjeść na zimno. Kanapka ze świeżym pieczywem i goudą albo pyszna sałatka warzywna posypana startym radamerem? Nie ma lepszej przekąski po wiosennym wysiłku fizycznym!

Jeśli brak ci pomysłów na majówkowe potrawy z serem, z pomocą przychodzi Sylwia Ładyga, autorka bloga ,,Ostra na słodko’’, uczestniczka V polskiej edycji najpopularniejszego kulinarnego show na świecie MasterChef. Zainspiruj się i zaskocz  swoim SERcEM rodzinę i przyjaciół na wiosennym przyjęciu!

***
Sylwia Ładyga – ekspert kulinarny marki Serenada

sylwialadyga_serenadaAutorka bloga ,,Ostra na Słodko”. Blogerka z wielką pasją i ogromnym sercem do gotowania. Zdobywczyni II miejsca na Kulinarny Blog Roku 2016. Uczestniczka V polskiej edycji najpopularniejszego kulinarnego show na świecie. Autorka setek publikacji w prasie kobiecej i kulinarnej.

Pod nazwą Serenada kryje się wiele różnych żółtych serów, w tym tak popularne jak Radamer, Salami i Gouda. Marka wyróżnia się oryginalnym opakowaniem, które charakteryzuje się żółtym kolorem i czarnymi dziurami, ale najważniejszym elementem jest wysoka jakość produktów. Gwarancją jakości jest przede wszystkim receptura serowarska, według której od lat produkujemy nasze sery. Receptura mówi, że należy wziąć 10 litrów mleka na każdy 1 kg sera. Takie proporcje gwarantują, że każdy kawałek sera jest bogaty w składniki odżywcze, białko, wapń oraz minerały pochodzące z dużej ilości mleka.

TARTALETKI SEROWE Z PIECZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ

SKŁADNIKI ( 8 szt. ):

SŁONE KRUCHE CIASTO:IMG_4511
* mąka pszenna – 250 g
* masło min. 82% – 125 g
* żółtko – 1 szt.
* sól – 1 łyżeczka
* zimna woda – 50 ml

FARSZ:
* duża cebula – 1 szt.
* pomidorki koktajlowe czerwone i żółte – ok. 200 g
* ser żółty Gouda Serenada – 200g
* śmietana 30% – 250 ml
* żółtko – 2 szt.
* masło min. 82% – 1 łyżki
* sól, pieprz, papryka ostra – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia na 5 minut, a następnie pieczemy ok. 15 minut / 170C (do zezłocenia).

FARSZ:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebule, przesmażamy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy starty ser Gouda Serenada, doprawiamy solą, pieprzem i papryką

CAŁOŚĆ:
Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki, zalewamy sosem śmietanowo serowym, układamy pokrojone na pół pomidorki oraz porwaną świeżą bazylię.

Pieczmy ok. 25-30 minut /170 C.

CIASTECZKA SEROWE TALARKI Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI:IMG_4907
* orzechy włoskie – 25 g
* ser żółty Radamer Serenada – 100 g
* białko – 1 szt.
* mąka pszenna – 125 g
* sól – 0,5 łyżeczki
* chili – 1 szczypta
* masło min. 82%

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do mąki dodajemy drobno straty ser Radamer, zmielone (nie na pył!) orzechy, sól, chili, białko oraz posiekane masło  – wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto, zawijamy w folię   wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki, Schłodzone rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi, w każdym robimy ozdobne otwory.

Pieczemy ok. 18 minut / 200 C.

SZPINAKOWO-CZOSNKOWE MUFFINKI Z SEREM

SKŁADNIKI:IMG_4749
* szpinak (mrożony) – 400 g
* czosnek – 3 ząbki
* jajko – 2 szt.
* ser żółty Radamer Serenada – 100 g
* mąka pszenna – 340 g
* masło – 150 g
* mleko 2% – 250 ml
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa

DODATKOWO:
* twarożek ze szczypiorkiem lub ziołami
* świeży koperek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na patelni rozgrzewamy czubatą łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek oraz rozmrożony szpinak, smażymy ok. 7-8 minut, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Studzimy. Resztę masła roztapiamy, studzimy, a następnie dodajemy jajka oraz mleko i roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masę jajeczną, wystudzony szpinak, starty na grubych oczkach ser oraz przyprawy – wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy (albo miksujemy). Wylewamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami albo wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.

Pieczemy ok. 25 minut 180C.

Podajemy z serkiem szczypiorkowym oraz świeżym koperkiem.

TARTALETKI ZE SZPARAGAMI I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM

SKŁADNIKI (8 szt.):

SŁONE KRUCHE CIASTO:IMG_4258
* mąka pszenna – 250 g
* masło min. 82% – 125 g
* żółtko – 1 szt.
* sól – 1 łyżeczka
* zimna woda – 50 ml

FARSZ:
* duża cebula – 1 szt.
* mały por – 1 szt.
* ser żółty Radamer Serenada – 200g
* zielone szparagi – 10 szt.
* śmietana 30% – 250 ml
* żółtko – 2 szt.
* masło min. 82% – 1 łyżki
* sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, cukier – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia na 5 minut, a następnie pieczemy ok. 15 minut/170C (do zezłocenia).

FARSZ:
Szparagi myjemy, łamiemy końcówki, gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru przez kilka minut, odcedzamy.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebule oraz pora, przesmażamy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy starty ser Radamer, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.

CAŁOŚĆ:
Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki z porem, zalewamy sosem śmietanowo serowym, układamy pokrojone szparagi.

Pieczmy ok. 25-30 minut /170 C.

Smacznego!

fot. materiały prasowe

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s